Flanders XCO Paal

maandag 3 juli 2017 12:43:09 Europe/Berlin

De derde manche van de Flanders XCO-series werd dit weekend verreden in het Limburgse Paal. Het was geleden van 2014 dat onze renners daar aan de start kwamen. Nu waren ze met zeven renners present. Een mooie organisatie van de Klitsbergbikers. De regen van de afgelopen dagen maakte het parcours wel een beetje glibberig. Een enorm verschil met de parkoers van de afgelopen weken. Maar ja, so be it, het parkoers is op het  moment van de start voor iedereen hetzelfde. 220 hoogtemeters per ronde, genoeg om dit een mooie maar zware omloop te noemen. 

10.45u start van de Nieuwelingen. Een thuis-wedstrijd voor Rhune Clynen, die op een boogscheut van het parkoers woont. Collega-renner Elias De Wael was ook van de partij. Na de afgelopen examenperiode zat de spirit er goed in. 36 renners aan de start, goed voor vijf ronden mountainbike-plezier. Iedereen goed gestart en door de eerste 90°-bocht gekomen. Rhune deed het zeer goed, meteen in de top vijftien, gevolgd door Elias. Halfweg koers was er een zware valpartij en werd besloten om de drop te sluiten zodat  de hulpdiensten hun werk konden doen. Een ronde later werd deze weer geopend. Rhune rukte op naar plaats veertien. Elias had te kampen met maagproblemen, maar wist toch door te bijten en te vechten voor zijn plaats. Na vijf ronden finishte Rhune als veertiende, Elias finishte als 25ste.

13.00u start voor de Junioren. Titus Top, Leander De Baere enLizander Cardyn waren present. Kon Lizander zijn opmars van vorige week doortrekken? Dit zouden we weten na zes ronden, gestreden door 33 Junioren. De regengoden waren ons niet gunstig gezind op dat moment. De regen viel er netjes uit… Een  valpartij in de start zorgde voor enige problemen, maar iedereen kon verder. Lizander was op weg naar de top tien, gevolgd door Titus en Leander. De nodige regenval zorgde voor enkele problemen. Lizander verloor enkele plaatsen, maakte kennis met een “boom”, maar kon zijn weg verder zetten. In zijn spoor volgde Titus op enkele meters. Het zou een wedstrijd in de wedstrijd worden … Uiteindelijk wist Lizander toch het laken naar zich toe te trekken en te finishen op een knappe vijftiende plaats. Titus finishte als zestiende, gevolgd door Leander als 22ste

15.00u start van de Elite-U23 reeks. 22 moedige strijders aan de start, waaronder Onno Top en Tom Hulme. Ook hier een gedrum en gewring in de start, maar iedereen kwam er goed door. Op hun menu stonden zeven ronden, met dus de nodige hoogtemeters. Onder de deelnemers bevond zich ook Kevin Pauwels, de er vrij snel de pees op legde en het tempo zéér hoog opvoerde. Onno en Tom reden hun eigen wedstrijd. Tom had halfweg koers af te rekenen met een astma-aanval, waarbij hij geholpen werd door omstaanders, waarvoor  een welgemeende “dank u”. Onno vertelde na afloop dat het een zéér zware wedstrijd was, en waarbij het nodig was om bij elke afdaling zoveel mogelijk te kunnen recupereren. Na zeven ronden wedstrijd finihte Onno als achttiende algemeen en achtste belofte.Tom behaalde de 21ste plaats algemeen en elfde plaats belofte.

Ziezo, de Flanders XCO-series Paal zit er weer op. Het was een mooi weerzien na enkele jaren afwezigheid. Prachtige organisatie!

Volgende afspraak  is het BK in Erezée. Tot dan.

 

Geplaatst in Nieuws door

Jurgen Groenwals