Ssang Yong Benelux Cup Houffalize

dinsdag 1 augustus 2017 09:09:16 Europe/Berlin

Het Belgisch Kampioenschap is nog maar pas verreden of er staat alweer een kanjer van formaat te wachten: de Vayamundo MTB Cup Houffalize, een onderdeel van de Ssang Yong Benelux Cup, in het mekka van het mountainbike. Om en rond het hotel Ol Fosse d’Outh zal het gebeuren op de schitterende 4,7 kilometer lange omloop. Prachtig parkoers met de welbekende en in sommige omstandigheden gevaarlijke wortel-afdaling, net voor het hotel. No panic, onze renners zijn er klaar voor.

Alweer een vroege start voor de Nieuwelingen. 9u30, dus vroeg uit bed om de nodige caloriën op te slaan en dan richting teamtent voor de opwarming. Daarin bevonden zich Elias en Rhune. Goed gerecupereerd van het BK en klaar om er tegenaan te gaan. 48  renners aan de start om alles van zichzelf te geven. De lange startklim, en dan YES or NO, de fameuze wortel-afdaling, rara wie doet wat …? Rhune kiest voor de A-weg, de wortels dus, Elias neemt de C-weg. Rhune op plaats 25, Elias rond de dertigste plaats. Startronde plus drie volle ronden was de opdracht. Op de technische stukken kon Rhune zijn stuurmanskunsten loslaten en stilaan opschuiven naar de top twintig. Elias volgde iets verderop in positie dertig. Rhune kon zijn opmars verderzetten en finishen op een zéér mooie achttiende plaats. Elias wist zijn plaats te behouden om als dertigste te finishen.  Knap gedaan, jongens.

11u30, start van de Junioren. Hiervoor waren Titus, Leander en Lizander present. 42 renners aan de start, klaar voor hun “battle of Houffalize”. Wie doet wat na het BK…? De wedstrijd - een startronde en vier loodzware ronden - zal het uitmaken. Na de lange startklim nam iedereen de kortste weg via de wortels. Valpartijen gebeuren altijd, gelukkig niet bij onze jongens. Bij de eerste doorkomst zaten onze renners tussen plaats 25 en 35. Hun opmars kon beginnen. Lizander maakte er een lange opmars van en wist zich naar de top zeventien te rijden, gevolgd door Titus en Leander. In de laatste ronde verloor Lizander nog enkele plaatsjes. Titus en Leander konden standhouden. Zo kwam Lizander uit op een knappe twintigste plaats. Titus finishte 28ste en Leander 34ste. Dit waren Lizander zijn woorden na afloop: “Helemaal achteraan moeten starten maar op het einde van de startklim al heel wat plaatsen kunnen opschuiven. De eerste twee ronden bleef ik opschuiven en reed ik even zeventiende. In de laatste twee ronden een beetje teruggevallen (of de rest versnelde) en zo twintigste geëindigd. Heel tevreden met dat resultaat, zeker na het teleurstellende BK van vorige week.”

15u30. Start van de Elite-Beloften-wedstrijd. 51 moedige renners aan de start van een uitdagend parcours. Do or die? We’ll see …  na de startronde en zes volledige ronden. Aan de eerste wortel-afdaling was de doorkomst als volgt : Bram, Ignace, Onno en Tom, beginnend op plaats 31. Een ronde verder, bij een diepe jump raakte de band van de velg bij Tom, waardoor veel lucht verdween. Een stop in de technische zone was noodzakelijk. Bram , Ignace en Onno  begonnen stilaan op te schuiven naar de top 25. Pech voor Onno die ook lek reed en een reservewiel diende op te halen in de technische zone. De volgende ronde kon Bram aansluiten op positie 25. Ignace volgde iets verderop op plaats 29. Onno kende wat problemen en moest een aantal plaatsen afstaan. In de laatste ronde wist Bram nog een plaats op te schuiven om zo op een mooie 24ste plaats te eindigen. Ignace finishte als 29ste. Onno bolde over de finish als 36ste gevolgd door Tom op plaats 38.

Ziezo, dat hebben we alweer gehad. Mooie wedstrijden gezien, vol grinta. Op naar de volgende.

Geplaatst in Nieuws door

Jurgen Groenwals