Verslag Ssang Yong Benelux Cup Beringen

maandag 10 april 2017 20:00:00 Europe/Berlin

Waar we vorige week nog op een oud motocross-parcours reden, was het dit weekend de beurt om een oude mijn te bedwingen.

De eerste manche van een vernieuwde Benelux Cup, nl de Ssang Yong MTB Benelux Cup. Deze vond plaats op de legendarische 'mijnterril' van Beringen. Deze mijnterril is een levende herinnering aan het Limburgse steenkoolmijnverleden. Wat vroeger een afvalberg van de gewassen steenkool was, is nu omgevormd tot een fantastisch mountainbike-parkoers, waar alle facetten van deze sport aan bod komen: rockgardens, jumps, pumptracks, klimmetjes, ….iets wat de GP Stad Beringen zeker waardig is. Een loodzwaar en technisch parcours voor jong en oud !

Onder een opkomende zon mocht Nieuweling Rhune Clynen om 9u30 aan de start verschijnen. Voor Rhune was het als het ware een thuiswedstrijd. Aan de start niet minder dan 74 nieuwelingen die allemaal de smalle startklim moesten proberen te trotseren. Een pak renners allemaal in de flessenhals. Machtig om zien, hard om het zelf te doen! Na deze startklim bleef het niet, er volgde nog meer ...en meer. De ene klim volgde de andere op, gevolgd door een afdaling, maar dan wéér een klim, en dan die akelige drop, …. maar dan weer … bergop….  Schrijven lijkt mooi, het doen is wat anders. Mountainbiken is een harde sport! Rhune had een  zeer goede start, maar moest dit na enige tijd zuur betalen. Een keine terugval in ronde twee, maar hij kon toch zeer goed volharden, wat hem een knappe 32ste plek opleverde tussen dit pak toprenners.

Ondertussen had in het Waalse Grand-Leez Yenzy Anthuenis zijn chronorace afgewerkt en een zéér knappe zevende plaats behaald op een deelnemerstotaal van 155 renners! In een kort telefoongesprek, net voor de start van de Dames-Elite, vertelde Yenzy mij dat hij zéér tevreden was met zijn resultaat. 

Om 15u00, onder een naar Belgische normen loodzware zon, werden de Elite-en Belofte-renners aan de start geroepen. 51 renners aan de start, klaar voor zes ronden van 4,3 kilometer en een 250 hoogtemeters per ronde. Ze wisten dus goed wat te doen op dit loodzware parcours. Klimmen… klimmen… en vooral drinken en drinken ... Iedereen goed gestart en meteen een knalstart van Ignace, gevolgd door Bram en Tom. Na de eerste ronde kwam Ignace door als 25ste, gevolgd door Bram als 29ste en iets verderop Tom. In de tweede ronde kwamen Ignace en Bram even samen te zitten, maar later in de wedstrijd kwam er toch weer een kleine afscheiding. Bram had in de derde ronde af te rekenen met een valpartij, net na een rock garden. Geen al te grote schade, wel een bloedende knie, maar voor deze “die-hards” is dit peanuts. Een citaat: Bij een kleine stilstand vroeg hij aan Patrick Suttels, die toevallig naast hem stond, is er iets aan mijn fiets. "Oh nee," zei Patrick. "Ah Ok, dan kunnen we verder was het antwoord." Iets over half koers begonnen de posities zich in een vaste vorm te gieten, alhoewel Ignace toch nog enkele plekjes wist te winnen en over Emile Verhulst te gaan. Ook Bram was nog in een strijdje met Tom Van Ingelom, en wist toch het laken naar zich toe te trekken. Na zes loodzware ronden finishte Ignace als 25ste algeneen (en dertiende Belofte), Bram als 28ste (en zestiende Belofte) en Tom als 43ste (en 25ste Belofte)

Ziezo, dat was het weer. We hebben een zonovergoten weekend gehad en zijn supertevreden wat onze helden alweer hebben gepresteerd. Op naar de volgende, allicht de G-Skin WalloniaiCup te Cuesmes.

Geplaatst in Nieuws door

Jurgen Groenwals